January 7, 2011

My Cheese Chocolate Cake ^_^


Bismillah..

Alhamdulillah, akhirnya lepas juga hajat nak 'bake' sebiji kek. My first cake since pulang ke Malaysia. Teringat kenangan Casa Intelek di Jordan dulu, setiap bulan sebiji kek dah confirm. Malam exam semakin menjadi-jadi nak cuba itu ini. ^^, cobaan..

Sejak balik Malaysia ni, dah beberapa kali kawan-kawan msg..
"Adeq, nak resepi cheese cake!".. huish, mereka ni masih istiqamah dengan cheese cake yang dah selalu menghadap di Jordan dulu. Tak boleh jadi ni..

So, my sharing is ~ RESEPI KEK COLAT KEJU


(Walaupun rupanya tidak seberapa, namun rasanya sehingga menjilat jari :p )


-Lapisan Kek Coklat di bawah, dan keju di atas..

Bahan Lapisan bawah;

- 1/2 buttercup (125 g)
- 3/4 cawan Gula
- 3 biji Telur
- Esen vanila
- 1 sudu susu pekat
- 1 3/4 cawan tepung kek
- 1 1/2 sudu serbuk koko
- Selawat ;)


Cara :
- Putar butter & gula.
- Then, + telur.
- Then + vanila, susu pekat.
- Campurkan serbuk koko & tepung kek, kacau dengan senduk sampai sebati.
- Panaskan oven ; 160 darjah. Bakar selama lebih kurang 45min.
Bahan Lapisan Atas;
- 2 biji telur
- 15 gram butter
- 100 gram gula
- 300 gram Krim cheese
- Perahan lemon
- 2 sudu tepung
- Selawat ;)


Cara :
- Campur semua & blend.
- Bila lapisan kek coklat dah masak, tuang adunan keju ke atasnya.
- Bakar selama lebih kurang 20min.

HASILNYA....


*Cara nak test dah masak ke belum, cucuk je dengan garpu. kalau tak melekat pada garpu tu maknanya dah ok.
* Kalau takde oven, cara kukus pun ok juga. (sepanjang duduk jordan memang bake cake sume atas dapur masak je.. - Terkenang pula kek besday untuk Ustaz Fared yang kami buat spesial di rumah Pahang, Hayu 'Asyir, Cairo ;)
* Sebenarnya td tersilap letak soda bikarbonat sesudu kecil. tapi kek ok je. (sepatutnya kalau guna tepung kek tak perlu + soda bikarbonat & serbuk penaik dah. Kalau guna tepung biasa, baru campurkan).
* Er, sebenarnya (lagi) td terbakar lapisan cheese lama, guna pula api atas, so hasilnya tidak memutih. Maka, ditutup dengan hiasan hirisan coklat masak - koko & putih di atasnya. Sebabtu la rupanya begitu.. :p


SELAMAT MENCUBA! ;)
Nak ubah resepi, terpulanglah..
Ex; kalau tak minat kek coklat, ganti lah dengan perasa lain; vanila / oren / etc.


-Mukhlisah Mardhiah-
Permai Hill, Pahang

5 comments:

Hatta RaZiaN~ said...

sedapnyeeeeeeeeee

Current g.k said...

Very nice site management thank you for it.

CBSE class 9 sample paper said...

very well written and organized tutorials…its indeed a great help for beginners like me to keep up the interest and at the same time learn this important subject.

php training institute in jaipur said...

This is really great. Keep it up the good going. Really very great blog this has given me all the information that i needed, good for visiting daily it will increase our knowledge. Best luck for future.
PHP Traning

php training institute in jaipur said...

Awesome. just awesome...i haven't any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post he is a great human..thanks for shared this with us.i found this informative and interesting blog. Pls drop by my buy tanning bed bulbs review site.
PHP Traning