May 26, 2014

Tawaran Melanjutkan Pengajian di Kolej Antarabangsa IKIP, Kuantan




Bismillah

Tawaran Melanjutkan Pengajian di Kolej Antarabangsa IKIP, Kuantan

Tawaran kepada para pelajar yang tidak mendapat tempat di Institut Pengajian Tinggi Awam, anda masih mempunyai peluang untuk menyambung pengajian samada diploma atau ijazah.

Kolej Antarabangsa IKIP menawarkan beberapa kursus yang memenuhi keperluan industri.


Program Diploma

Kebanyakan syarat untuk menyambung diploma adalah lulus BM dan Sejarah serta memperoleh minima 3 kredit dalam mana-mana subjek SPM. Maka, anda layak untuk memohon salah satu daripada program diploma dibawah;




- Diploma Pengurusan Institusi Islam ( 3 kredit mana-mana subjek )
- Diploma Grafik & Rekabentuk Multimedia ( 3 kredit mana-mana subjek )
- Diploma Pengurusan Pelancongan ( 3 kredit + Lulus BI )
- Diploma Kewartawanan ( 3 kredit + Lulus BI )
- Diploma Pemasaran ( 3 kredit + Lulus BI & Matematik )
- Diploma Kewangan Islam  ( 3 kredit + Lulus BM, BI & Matematik )
- Diploma Kesetiausahaan Eksekutif ( 3 kredit + Lulus BI & BM)
- Diploma Perakaunan (Lulus BM, BI, matematik + MUET Band 1 ke atas)
- Diploma Sains Komputer ( 3 kredit termasuk Matematik + Lulus BM & BI)
- Diploma Pengurusan Teknologi ( 3 kredit + kredit salah satu antara BM/Matematik + Lulus BM & Matematik)


Berikut merupakan syarat bagi program IKIP kerjasama dengan UTM.
Syarat: 3 kredit termasuk Matematik dan Sains + Lulus BM dan BI
- Diploma Kejuruteraan Awam
- Diploma Kejuruteraan Elektrik (Kuasa)
- Diploma Kejuruteraan Mekanikal


Program Ijazah

Peluang bagi lepasan STPM / Diploma / setaraf;
- Ijazah Sarjana Muda Pengurusan (Teknologi) (aliran sastera)
- Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Rangkaian dan Keselamatan Komputer) - (aliran sains + minima Band 1 MUET)
- Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer - (aliran sains + minima Band 1 MUET)

Lepasan Diploma Pengurusan Institusi Islam dan Diploma Kewangan Islam Kolej IKIP juga boleh melanjutkan Ijazah Sarjana Muda di Lampung, Indonesia selama 2 tahun sahaja. (Tempoh standard ijazah adalah 4 tahun pengajian)

Kolej IKIP juga menawarkan Ijazah Sarjana Muda Shariah, Ekonomi dan Perbankan Islam, pengajian 2 tahun di Kolej IKIP dan 2 tahun di Universiti Yarmouk, Jordan.
Syarat 2014: minima B+ dalam subjek Bahasa Arab, Pendidikan Al-Quran As-Sunnah, Pendidikan Syariah Islamiah + semua subjek lain sekurang-kurangnya kredit.


Program Kemahiran

Bagi pelajar yang tidak memperoleh 3 kredit, atau gagal dalam kebanyakan subjek SPM, atau tidak habis belajar (tidak memiliki sijil SPM), anda masih tetap boleh menyambung pengajian!

IKIP menawarkan kursus kemahiran termasuk;
- Sijil Penyediaan Roti
- Sijil Pembuat Pakaian Wanita
- Sijil Juruteknik Elektrik
- Sijil Mekanik Kenderaan Motor
- Sijil Animator
- Sijil Sistem Komputer
- Dll!


Tajaan

Disebabkan Kolej IKIP adalah kolej di bawah kerajaan negeri Pahang, mana-mana anak Pahang* yang mendaftar program Diploma layak untuk menerima tajaan Yayasan Pahang.

Siapakah anak Pahang?? - Anak yang lahir di negeri Pahang, ATAU ibunya ATAU bapanya ATAU bermastautin sekurang-kurangnya 10 tahun di negeri Pahang.

Terdapat juga tajaan lain seperti MARA, PTPTN, Felda, Yayasan Sabah dan Yayasan Negeri lain.


Pendaftaran

Bagi tahun 2014, pendaftaran program diploma adalah pada 29 Mei 2014 (Khamis) dan 16 Jun 2014 (Isnin). Bagi program kemahiran, pendaftaran adalah pada 9 Julai 2014 (Rabu).

Sungguhpun begitu, pelajar yang berminat boleh datang mendaftar pada bila-bila masa sahaja sehingga bulan Julai untuk mendapat tempat di Kolej IKIP.


Hubungi

Untuk maklumat lanjut, boleh berhubung dengan pihak IKIP atau secara terus dengan saya selaku pensyarah Kolej Antarabangsa IKIP di talian 013-9130389.

Sila tinggalkan msg 'saya berminat untuk tahu tentang IKIP' jika saya tidak menjawab panggilan anda. Insyallah saya akan berusaha untuk membantu anda melanjutkan pengajian di IPT.


Wallahualam.
Terima kasih.

Sekian,
Berkhidmat untuk anak bangsa dan negara.

Mardiah Shaharum
http://www.ikipcollege.edu.my/


February 14, 2014

Kelas Al-Quran dan Pengajian Kitab di Kuantan

Bismillah

Alhamdulillah, kehidupan baru di Kuantan mengizinkan untuk membuka kelas Al-Quran, Bahasa Arab, pengajian Kitab dan Tuisyen bagi subjek terpilih, dewasa dan anak-anak.

Kepada sesiapa yang berminat, khususnya penduduk di sekitar Sg. Soi, Tanjung Lumpur, Kuantan boleh menghubungi Ummu Aish terus di talian 013-9130389 (sms/whatsapp), atau pm facebook Mardiah Shaharum. Lokasi khusus: di Taman Berjaya Permai.

Semoga Allah memberkati.

June 30, 2013

Baby Aish Mustofa Ibn Mohd Saifulbahry dan tips demam

Bismillah

Tanggal 27 Ramadhan 1433H = 15 Ogos 2012, 10.15pm, Jumaat.

Alhamdulillah. Meriah suasana dengan kelahiran putera sulung merangkap cucu sulung dua famili! Sungguh benar, kata orang bertambah rezeki dengan bertambahnya orang baru.

*Untuk posting pasal baby, saya akan gunakan gelaran umy sebagai pengganti diri :) ..*

Sedar tak sedar Aish Mustofa dah nak genap setahun berada di dunia ni. Ikut kalender lunar (qamari), lebih kurang sebulan je lagi. Alhamdulillah, semuanya baik-baik belaka. Untuk 3 bulan pertama dulu, MashaAllah, memang teruji dengan kehidupan baru. Maklumlah, baru sahaja bergelar umy. :) Seronok! Banyak perkara yang perlu dan mesti tahu. Rezeki pun terasa melimpah ruah. Alhamdulillah

Baby umy ni unik. Umur 7 bulan dah start tumbuh gigi. Sekarang dah ada 6 batang! Tu pun gatal gusi lagi nak tumbuh yang lain. Bubur, nestum, biskut rusk awal-awal lagi tak mahu.. nak juga makan macam orang besar.

Setiap kali baby umy tak sehat or demam, mesti umy risau sangat. Tapi biasalah baby demam nak membesar. Selagi dia menyusu OK, tak muntah-muntah, lampin dia basah macam biasa, no worries! Kalau tak, bawa la jumpa doktor. Setiap kali baik demam, ada je skill baru yang dikuasainya.. naik maqam lah katakan~ Ni pun baru baik demam semalam. Sehat je terus pandai meniti tepi katil laju-laju. :)

Tips kalau baby demam, jangan mandikan dengan air suam, or selimutkan macam orang dewasa.
-Mandikan baby dengan kerap
-Pakaikan baju nipis-nipis je, or pakai pampers je
-Biar dia terdedah dengan kesejukan
-Dedahkan dengan udara fresh. Jangan asyik terperap je dalam bilik or rumah - udara terperap kan kotor.
-Malam-malam kalau baby susah tidur, stand by besen/botol air dengan tuala kecil, lap badan baby selalu.. insyallah dia tidur lena semula. Boleh juga campur dengan daun kaduk or daun bunga raya, etc bagi sejuk.

Semua kat atas ni umy dah praktikkan bebrapa kali, Alhamdulillah berkesan. Dah beberapa kali juga umy bawa baby Aish jalan-jalan masa demam, balik rumah je terus kebah demam.. dah hirup udara segar kot, and jumpa ramai orang.. suka la tu.

Sekarang umy just bagi baby ubat homopati. Dah tak guna ubat farmasi or hospital. Alhamdulillah, so far cepat la nampak kesannya. Stok ubat yang ada sekarang; ubat demam, selsema, batuk, tahan panas di samping ubat tambahan untuk tumbesaran seimbang baby, ada (a) dan (b).

Hari tu ambil ubat di klinik homopati di Kg. Baru. sebotol rm10 je.. tak mahal mana. Tapi sepupu Aish di Batu Pahat, Mashkura katanya ambil rm7 je per botol. Setengah tempat ada yang lagi mahal.

Sekian dulu sharing umy.
Nyte and Salam! ;)


Regards,
Ummu Aish
Mansoura, Egypt

April 23, 2013

Kembali Menulis

Bismillah

Astaghfirullah. Lama betul penulis membiarkan blog tanpa sebarang update. Benar, menulis itu memerlukan disiplin.

Ayat alquran pertama yg diturunkan Allah adalah "IQRA!" iaitu 'bacalah!'. Seseorang yang ingin menulis perlu membaca. Orang yang tdak punya sesuatu mustahil untuk memberi. Dan si pemberi adalah orang yang lebih bahagia daripada si penerima.

Menulis itu adalah ibadah. Selain dari salah satu mehod penyebarank ilmu, penulisan juga adalah dakwah. Setiap kebaikan akan dibalas Allah dengan kebaikan, malah digandakan sehingga 700 kali ganda! Subhanallah. Apa lagi amal jariah yang boleh ditinggalkan selepas mati selain anak soleh, sedeqah jariah dan ilmu yg bermanfaat..

Semoga kita juga boleh menyumbang. Walaupun kecil, lebih baik daripada tiada. Bila lagi kalau bukan sekarang. Ini kalilah!

Kalau bukan kerana al-ma'thurat dan ar-Risalah, mungkin kita tidak akan mengenali Imam Hassan al-Banna. Kalau bukan kerana al-Muqaddiah, mungkin kita tidak tahu siapa itu ibn Khaldun. Kalau Imam Bukhari tidak membukukan hadith soheh yang dihafalnya di dalam Sahih al-Bukhari, mungkin sukar untuk kita erujuk hadith. Dan jika Saidina Uthman bin Affan tidak mengemukakan idea pengumpulan dan penulisan semula al-Quran, pasti tidak akan sampai mashaf Uthmani ke tangan kita di zaman ini.

Wallahua'lam

Ummu Aish
23 April 2013
@ Securities Commission
Mont Kiara

May 10, 2012

Al-Quran Digital for Sale

Bismillah
Al-Quran Digital 


Model : M900a
Harga : RM270.00 sahaja (TERMASUK pos)
~STOK TERHAD!~

# Aksesori :
* Beg Khas 
* Pen elektronik
* Al Quran (khas)
* Buku Muqaddam + Tajwid + Cara Solat + Doa
* Kad sentuh
* Buku Manual
* Earphone
* Charger
* Kabel USB


 Model : QM8900
Harga : RM260.00 sahaja (TERMASUK pos)
~STOK TERHAD~

# Aksesori :
* Beg Kulit Eksklusif
* Pen Elektronik
* Al Quran
* Muqaddam ++
* Buku Manual
* Earphone
* Charger
* Kabel USB

Tasbih Digital
Kod : TD101
RM8.00/unit


April 12, 2012

Miss to Madam Sharing~3

..sambungan..


Dan Kini...


Kalau orang bertanya, "duduk di mana?"
Saya jawab; "Rumah mak mertua".
"Oh.. sekali dengan suami lah".
"Tak lah.. Tak duduk sama".
..Confirm mereka tercengang..

Saya di KL, sebab belajar. Suami di Mesir, pun sebab belajar.
Maka bermula lah set soalan yang biasa diajukan.....

Setiap keputusan dalam hidup kan akan ada 'opportunity cost' ;- kos lepas yang terpaksa ditangguhkan untuk mencapai sesuatu.
Yup, walaupun bukan senang.


Double @ Kuasa Dua

Bila dah berkahwin ni, segalanya jadi double; urusan peribadi, family, adik-beradik, saudara-mara, ownership, etc + bermacam-macam lagi ragam manusia. Hatta bila fikir nak balik kampung pun; ops, ada 2 tempat lah.

Adik beradik saya semuanya perempuan, adik beradik husband- seorang je perempuan, yang lain semuanya lelaki. Pun satu hal juga nak kena adaptasi. Tiba-tiba je dapat ramai abang. Tapi husband selalu ingatkan, ipar duai ni Nabi kata ibarat 'saamm' : racun. Mereka tiada apa-apa hubungan tetapi dekat. Kadang-kadang   bila semua orang berkumpul atau ada di rumah, kan dah bercampur. Pandai-pandai lah berinteraksi dan menjaga diri. Nak jaga hati sesama adik beradik pun kena ambil kira. Semua orang bukan sama fikrah.


Janganlah pula sehingga menggagap adik beradik pasangan = adik beradik kita sendiri, lalu menghalalkan aurat (khususnya tidak bertudung bagi perempuan) dilihat sesama ipar duai. Salam menyalam antara lelaki perempuan pun diamalkan, tidak boleh begitu. Memang terlebih mesra masyarakat Melayu kita ini.


Madu dan Hempedu

Biasalah, hakikat rumah tangga kadangkala dilimpahi madu, kadang-kadang terasa bak hempedu. Ayat kliche; 'sedangkan lidah lagi tergigit, apatah lagi suami isteri'. Realiti yang harus di setting sebelum berkahwin lagi. Ada masanya masalah akan datang daripada diri sendiri, kadang kala puncanya dari orang sekeliling, namun akibatnya tempias pada kita. Ada masanya masalah itu kecil sahaja, tapi bila dah ada campur tangan akan menjadi lebih besar. Syaitan pun selalu stand-by nak memporak perandakan manusia.

Bila dah ditimpa berbagai musibah, ingatlah semula.. "Kenapa mesti berkahwin.." Bukankah Allah telah menciptakan pasangan kita itu orang yang terbaik untuk kita. Lagipun perkahwinan ini bukan setakat di dunia sahaja, bercinta hingga ke syurga, kerana dunia hanya sementara, yang kekal hanyalah hari akhirat. Kita sudah banyak mempelajari teori, tapi praktikalnya, memerlukan mujahadah (kesungguhan yang tinggi) untuk dilaksanakan.

Ingatlah, orang yang diuji itukan disayangi Allah. Banyak sangat hint yang Allah bagi untuk sedarkan kita sebenarnya. Pernah satu masa, entah kenapa emosi betul-betul tak stabil, cepat sangat rasa tak puas hati dan nak marah. Dalam masa yang sama tak redha diri sendiri buat macam tu. But then, bila buka Quran mesti jumpa ayat 'sabar'. Bila on radio or tengok tv, pun akan dengar banyak kali perkataan 'sabar'. Pergi ke mana sahaja, ada-ada je Allah temukan dengan sesuatu yang tak diduga.


Rezeki

Kan Allah dah kata, Allah akan luaskan rezeki bagi orang yang berkahwin. Exactly! Saya dah rasa. Subhanallah, memang cantik aturan Allah. Orang selalu bagi alasan tak nak kahwin lagi, sebab kewangan belum stabil. One side, bagus lah. Tapi 'kestabilan kewangan' itu kan banyak levelnya. Agak-agak kalau dah masuk level haajiyaat, ok la tu. Then Allah akan luaskan.

* 3 level kestabilan hidup;
i- Dharuriyat (Needs), ii-Haajiyaat (Wants), iii-Tahsiniyaat (??Kesempurnaan..)

Kawan saya dah melepasi umur 25, gaji starting RM4***.. pun tak cukup lagi katanya. Kalau guna semua memang lah tak cukup. But then cuba fikir, orang bergaji RM4/5ratus pun boleh kahwin dan ada ramai anak..

OKlah. Cukup dulu untuk kali ini..
Semoga Allah terus menegur kesilapan kita, daripada terus hanyut tanpa bantuan.


Wallahua'alam.

Mukhlisah Mardhiah
DP_KL