June 14, 2010

Rindu yang terubat..++

Bismillah.


~bergambar di 306, Queen Alia Hotel (penuh bersejarah)


Alhamdulillah. Baru semalam saya (dan along) kembali dari Amman, berjumpa dengan ahli keluarga setelah hampir 2 tahun tidak bertemu. Sebenarnya saya dan beberapa kawan lain (along, hamuz dan mcyah) dah berjumpa dengan mereka 10 hari lepas, dalam transit pertama mereka sebelum menunaikan umrah. Sedih memang sedih kerana tidak dapat menuruti mereka. Apatah lagi bila kesemua ahli keluarga terlibat dalam mengikuti travel tersebut : abah, emak, kakak, adik, embah dan opah baru. Tapi kata-kata emak sedikit sebanyak menghilangkan terkilan di hati. Mana tidaknya, kos untuk berumrah dari Jordan, jika menggunakan jalan darat hanyalah sekitar 100JD (RM500), jika menggunakan jalan udara hanyalah sekitar 250JD (RM1250). Berbanding kos dari Malaysia yang memakan belanja lebih dari RM6000/orang. Namun atas sebab-sebab dan masalah tertentu, saya tidak dapat ikut. T_T

~kenapa semua dah kurus?? - rindu kat angah yee...



Cerita "behind the scene"

Muqaddimah
Di Jordan terdapat 2 lapangan terbang. Yang utamanya terletak di Amman, Queen Alia Airport, dinamakan bersempena nama permaisuri kepada King Abdullah Tsani yang memerintah Jordan sekarang. Perjalanan dari Irbid ke Amman (Mujamma' Syimal - bus station) memakan masa lebih kurang 1 jam setengah. Manakala dari Mujamma' Syimal ke airport, jika menaiki bas ekspres lebih kurang 50 minit perjalanan, jika menaiki teksi lebih kurang 35 minit.

Kelmarin saya (dan along) tiba di airport lebih kurang jam10 malam. Keadaan agak sesak berbanding hari-hari lain kerana majoriti flight dari Eropah berstatus 'delayed'. Maka berbagai-bagai gelagat golongan Arab yang majoritinya nampak kaya dan berada kami saksikan sementara menunggu status flight RJ721 (Royal Jordanian) dari Jeddah.

2.45 pagi - Rombongan umrah Andalusia tiba..


Alhamdulillah.. semuanya selamat, walaupun masing-masing ada yang sakit belakang, sakit kaki, dsb, dan majoriti dalam keadaan suram kerana mengantuk. Langkah menuju ke bas RJ digagahi.

"Mak, bagitahulah Mrs. Eva (ketua rombongan) kitorang nak naik sama.."

Mrs. Eva hanya menunjukkan isyarat 'naik je, senyap-senyap'..

Maka, berlangsunglah perjalanan lebih kurang 10 minit menuju ke Queen Alia Gateway Hotel. Oleh kerana masing-masing letih dan penat, prosuder agak pantas - pemeriksaan barang dan individu, check-in hotel, bergerak masuk lift..

Kami (emak, abah, kakak, adik, along dan saya) merupakan kumpulan terakhir yang memasuki lift. Dalam masa yang sama terdapat juga beberapa orang pembantu hotel.


"What's your room number?", soal pekerja bercermin mata dan berwajah serius.

"tsalasa mieh wa tsamanieh (308)", jawab along dengan slang Arab Jordan.

Pintu lift yang baru sahaja hendak tertutup terus ditahannya..

"Ent min Amman?? (Awak dari Amman??)", soalnya terkejut.

"na'am", jawab along pantas.

"alamak.... kantoi.....", kataku dalam hati.

"min kaman min Amman?? (sape lagi dari Amman??)", kami masing-masing memandang antara satu dengan yang lain, mula merasakan ada yang tak kena. (pandang orang lain sekali, strategi untuk mengelak)
"mamnu' dukhul (awak tak boleh masuk)... bla bla bla..", kami tadah telinga jer..


Selepas diambilnya nombor bilik, terus dia bergegas ke kaunter hadapan. Pintu lift yang tadinya ditahan, mula tertutup dan bergerak ke tingkat 3.


"Gulp..", Allah je yang tahu bagaimana dalam hati ni. Muka along dah mula kelat. Orang lain semua senyap dengan muka yang agak cool. (Patut lah! sebab orang tu cakap dalam bahasa Arab. Kalau mak abah faham, mesti diorang risau gile..)

Macam-macam teori telah kami cipta dan bermain-main di fikiran. Mata langsung tak boleh lelap walaupun hakikatnya mengantuk sangat-sangat.

'nanti kena tendang ke..'

'ke.. kena bayar.. berapa ratus pulak lah. lagipun bukannya hotel biasa..'



'kena penjara??'
Lama lepas Subuh baru dapat kami lelapkan mata. Cerita-cerita kakak di Haramain sedikit sebanyak mengurangkan kegusaran di hati, namun tetap tidak dapat melenyapkan rasa itu!


"Along, tidurlah.. nanti kena halau, kat mana pula kita nak tidur..", bunyi macam cool, dalam hati - ribut. Setengah hari kena marah dengan along sebab buat macam tak kesah je. tak habis-habis ajakan "jom balik" terpacul di mulutnya.

"adik, jom balik.."


"adik, pukul berapa kita nak balik ni??!"
"along nak balik kul9".. erk, awalnyee.. flight mak abah kul 2 pagi karang.. relax la dulu..




2.15 petang - keluar dari hotel ke bandar Amman

Kesian juga pada ahli rombongan, transit 24 jam tapi tak dapat visa untuk keluar dari kawasan airport. Mereka hanya sempat travel di sekitar Jordan ketika mula-mula sampai dahulu, itupun hanya untuk beberapa jam, sempat singgah di 4 tempatsekitar Amman semata, terkejar-kejar juga.
Mula-mula berjumpa dahulu, kami ada bawakan buah ceri dan strawberi besar-besar sebagai ole-ole untuk tetamu dari Malaysia. Rupa-rupanya mereka sangat berminat, dan berhasrat membawanya pulang ke Malaysia. Maka, kami pun mengambil tempahan untuk ceri, strawberi dan apricot (yang sedang dalan musimnya). Hampir 20kg juga kesemuanya.
Kakak mengiringi kami (saya dan along) ke luar pintu hotel. Sume pegawai yang kami jumpa di sepanjang laluan memandang kami. Mula la rasa serba serbi tak kena, seolah-olah ada sesuatu yang pelek sedang berlaku. (mungkin perasaan kami je)


Strategi :
"jangan cakap bahasa Arab, kita guna bahasa Inggeris je"
"kalau nak cakap bahasa Arab, buat-buatlah tergagap tak reti..


"muka maintain cool"..



Bermacam-macam pesan ayat Quran yang kakak suruh kami baca. Seronok juga mengatur strategi dalam keadaan orang sekeliling tak faham apa yang kita perkatakan.

Alhamdulillah. kami berjaya melepasi kawasan guard di pintu hotel. Senyum dan salam dihulurkan. Merasakan bahawa telah terlepas, saya berborak pendek dengan kakak di muka pintu. Tengah-tengah perbualan, kami melihat kelibat salah seorang guard membuka langkah ke arah kami, terus saya matikan perbualan dengan ayat tergantung, "dia datang".. cabut..
Baru je beberapa langkah ke depan, guard tu panggil, "ya sobaya..", panggilan untuk budak perempuan. "Alamak.."..
Patah balik. Bersedia untuk melaksanakan strategi.


"Bitehkul 'Araby?? (korang boleh cakap Arab?)", tanya guard tersebut dengan slang 'ammy (bahasa pasar) Jordan. 'mana pulak la orang ni tahu..'
"Na'am.syuwai.syuwai. (boleh la sikit2)", sambut along sepatah sepatah. Rasanya orang baru belajar pun tidak la bercakap begitu. Argh, lantak lah..
"Wein bitrouh? (awak nak ke mana?)", tanya nya lagi.


Kami saling berpandangan. "nuridu an nazhaba ila...... (kami nak pergi ke.....)", buat-buat tak tahu tempat pulak!
Melihat kepada gerak geri kami yang tergagap gagap bercakap Arab, dan menggunakan bahasa fushah sepenuhnya (siap berbaris belakang lagi), dia tersenyum. Setiap yang dikatakannya dia akan sertakan dengan gaya sekali, bimbang kalau kami tak faham, kadang-kadang diulangnya 2-3 kali supaya kami dapat menangkapnya.

Kakak yang duduk di tepinya menahan gelak melihat gelagat kami.


Alhamdulillah, lepas. Siap pesan - kalau nak pergi bandar, naik bas sekian sekian.. kami sambut dgn "Oooo..." je lah. Kalaulah semua Arab pun begini.... (tak la cerita ni jadi panjang berjela).
Langkah diteruskan ke gate utama. Sambil-sambil kami menunjuk-nunjuk ke kiri dan kanan, seolah-olah orang tak tahu jalan dan baru kali pertama sampai.


"Where do u want to go?", soal guard dengan serius.
Apalagi, strategi dilaksanakan sekali lagi. Siap 3 orang guard menuju ke arah kami.
"Awak masuk dari pintu mana?? Masa awak masuk ada tak guard cakap apa-apa kat awak?? bla bla bla.." (dah siap alih bahasa). Macam-macam pertanyaan yang diajukan.
"Er, saya tak tahu pula kalau-kalau hotel ni ada 2 gate. Tak de pula sape-sape cakap apa-apa. Kami datang ni semata-mata ziarah jer. bla bla bla..", melihat ke'blur'an kami, Alhamdulillah lepas.. dalam masa yang sama salah seorang daripada mereka 'melaporkan' menerusi telefon apa yang kami perkatakan tadi.
Rasa bagai dilepaskan dari penjara.. fuhh, lega.




~kedai buah tepi jalan yang kami singgah..~beraneka buah tempatan Jordan.

******************

Begitulah sebahagian daripada kisah. Penat pula nak menghabiskan.

Namun, pengajaran yang perlu diambil - "walau apa pun keadaan, jangan cuba menipu". Mengelak tu lain cerita.. Alhamdulillah rasa lah Allah mudahkan. "Hidup ini perlukan kepandaian, bukan pandai belajar semata-mata".

On the way berpatah semula ke hotel untuk menghantar buah-buahan tempatan Jordan, barulah kami tahu prosudernya mudah sahaja. Tinggalkan ic atau pengenalan diri di kaunter guard, then masuklah ke dalam, asalkan tidak membawa barang-barang yang disyaki.

Kelakar. Beginilah cerita yang Allah susun di waktu-waktu terakhir kami berada di Jordan.. sebagai 'ole-ole kenangan' kami pulang ke Malaysia nanti.


~say good bye to Queen Alia Hotel and to them..

To my lovely family; "Jumpa lagi 5 hari sebelum Eidul Fitry nanti.." insyaAllah..

Hasratku untuk mereka jejak ke bumi Jordan dan merasai kelazatan buah tin segar telah terlaksana. Alhamdulillah. Walaupun sebentar cuma, namun rinduku telah terubat jua.. Thanks to all of you. Mubarak umrah.



Mukhlisah Mardhiah
14 Jun 2010 (selasa)
9.38 pm
Syari' Thulkram, Irbeed, Jordan.
Suhu malam ini : 24 oc.


-Teringat along kata kat kawan-kawan; "Entah la adik tu, macam takde perasaan je jumpa family dia.." ~ hu..

-"Perasaan itu bahasanya hati..".. ^_^

3 comments:

Fakeh said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, sila google tajuk-tajuk seperti di bawah ini:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

hatta razian0408 said...

kak mardi balek ye tahun ni..haha..kantoi

Mukhlisah Mardhiah said...

alhamdulillah.. degree 4 tahun dh habis.. rasa sekejap sangat..
selamat meneruskan perjuangan..