March 14, 2011

Nak guna Celcom Broadband?


Bismillah..


Kebelakangan ini ramai yang bertanya beberapa perkara mengenai broadband - dunia memang sungguh-sungguh di dalam poket! Kebetulan saya sedang menggunakan Celcom Broadband. So, suka untuk share sedikit sebanyak.


Persaingan broadband sekarang agak sengit, masing-masing dengan feature product masing-masing. Apa yang saya akan kongsikan ini mungkin tidak sama dengan product sebelum, latest atau akan datang.


Celcom Broadband Lite


Speed : up to 384 kbps

Volume quota : 1 GB


Promotion (until March - if i'm not mistaken) : Monthly RM38.. - begitulah yang tertulis di iklan-iklan banner, etc.


1st impression : Murah! (compare than the others)


Maka, jejak lah kaki ke kaunter Celcom, bertanyakan dengan lebih detail. Oh, rupa-rupanya RM38 just for early 3 month - 3 bulan pertama je. Bulan seterusnya, normal rate = RM48.


Still OK. Tambahan pula katanya ; modem free! Dalam masa setahun, kalau rasa nak stop penggunaan, boleh pulangkan modem semula. Tanya punya tanya, rupa-rupanya ada registeration fee = RM100.


Maka setelah berfikir, keesokan harinya, bercadanglah untuk isi application form. Bayar RM100 sahaja untuk permulaan.


Bulan pertama : Bila dah guna, not bad. Line is always clear. Lebih-lebih lagi kalau area bandar, there are no problem with it. Tapi sesekali duduk pinggir bandar sikit, line still OK, walaupun kadang-kadang lambat sikit je. Tak pernah lah tak dapat line.


Bila berganti purnama (genap sebulan) : I was shocked! Sedang melayari internet, messege daripada celcom berbunyi. Klik! "Sila bayar yuran bulan ini = RM75"! Bill sampai ke alamat rumah, so i did'nt know, since i live in rent house.


Apa lagi, call mak terus minta tolong bayarkan dulu, coz due lagi 5 hari, tak sempat nak balik ambil bill. Bila dah sampai kaunter, katanya "bayaran ini untuk bulan pertama sahajaa..". Fwuee..


Maka, nantikan bulan berganti purnama lagi, kita tengok bulan ke-2 macamana..


*Artikel ini hanya bermanfaat bagi si pencari broadband..

May Allah ease u..



Mukhlisah Mardhiah
Rest time, work place..
02.02 pm


To celcom company : is there any royalty for me, since I had made a advertisement for your product. ^^,
Mardiah, p sambung buat kerja..! -end-

8 comments:

Mukhlisah Mardhiah said...

hurm.. bulan ke2 pn sampai bill, tak de nya rm38.. but rm40....

Ahmad Shahril said...

in certain consequences,that's why i resign from celcom axiata berhad.. ;) kerja itu ibadah, tapi ramai sangat yang tertindas, terasa menjadikan ia was2. rm2 itu printed bill, kalau nak cencel pun boleh. untuk pencari broadband, sila teliti 'addendum'/akad semasa nak buat purchasing dari mana2 telco. Maklumat tidak sampai kalau kita tak tau apa yg sepatutnya nak tanya pada reseller/dealer.

Mukhlisah Mardhiah said...

oh, sampai resign.. pegang post apa?
yup, betul.. mesti teliti. tapi reseller/dealer pn spatutnya bagitahu lah semua perkara yang sepatutnya customer tahu. paling penting, siapa yg berniaga, janganlah menipu, tak berkat nanti, customer pn ramai lari.

Ahmad Shahril said...

berniaga tu sunnah,tapi susah kalau tiada ilmu. dari mula pertengahan study slalu berniaga,tp main langgar je sume. nak bwat camna tu ustazah? kira burn je ke guane? ermm celcom xmenipu, tapi servis charge terselindung dan harga offer dalam tempoh akan luput tanpa bgtau customer verbal atau dalam adendum. tapi ada akad jual beli,tapi customer xsuke baca kot. entah laa.

Mukhlisah Mardhiah said...

YUP. menanti juga aqad or something borang yg kita boleh baca.. masalahnya haritu staff kat kdai tu tak bagi pn. tp nampak la haritu mcm dia rush sket. tp sebab masatu dah nak guna sangat. once bila pergi kedai lain, ok je staff kat situ xplain.

Ahmad Shahril said...

emm.. sesetengah dealer la agaknya komunikasinya xsampai. kalau camtu...sesiapa lagi nak cari broadband lepasni, jom singgah kedai onlin9 saya. insyaAllah saya communicate-kan semua maklumat pembelian sebelum urusniaga.. ;) http://www.nfstradesolution.com

*mintak izin tumpang niaga ustazah..

Rie said...

saya pun terkena jgk..terkejut sbb 1st month ingtkan kena byr just rm 38.but sampai bil kay umh dr celcom mengatakan bil bln ni rm84.11 sen..knp masa beli hr tu dr dealer celcom tak ada yg jelaskan! celcom mmg ta boleh hrp, pkhidmatan hancur! da la duit tgh tader, ader plk caj tersembunyi!

Ahmad Shahril said...

Rie:rm84.11 bunyi macam pelik sket.. andaikata macam ni, prorate anda ialah rm22.11+bill semasa38.00+printed bill rm2.00. ok rm2.00 dicharge untuk printed bill. sepatutnya dlm 50 something je.itu satu, yg keduanya boleh sy tau plan apa yg dilanggan? n yg terakhir,konfirm ke bill tu untuk penggunaan sebulan 38? mungkin tak bill tu adalah bill penggunaan prorate+bill bulan pertama. seelok^2nya customer kena baca adendum/terma&syarat semasa pembelian.-anda ada salinan.. ;)