October 26, 2010

Khas Utk Mahasiswa yang nak / sudah gred

1st gathering 2nd batch IKIP- Yarmouk at Kuantan

Tajuk : Perkongsian
Tarikh : 23 Oktober 2010 (Sabtu)
Masa : 10.30 pagi – 5.00 petang
Tempat : IKIP 5, Rumah Ust. Rasyimi di Bkt Rangin, Casa Brilliant – lama
Kehadiran : 14 orang (9 Temerloh, 5 Kuantan), 2nd batch IKIP-Yarmouk
Bersama : Dr. Mahyuddin, Ust Rasyimi, Ustzh Husna

Bismillah.

Assalamualaikum.

Tulisan ini sekadar perkongsian buat teman-teman yang tidak hadir dan hadir lewat ke gathering 2nd batch IKIP- Yarmouk di Kuantan tempoh hari. Juga buat pembaca yang boleh ambil manfaat darinya. Catatan saya 6 muka surat. Moga sama-sama berkongsi manfaatnya.

Untuk awalnya, jutaan kemaafan dipinta kerana program ini disusun secara drastik. Khamis maklumkan, Sabtu program. Sebab itu temanya tidak formal. Tidaklah diwajibkan, namun atas tujuan utama : menziarahi ust Mahyuddin yang akan berangkat ke tanah suci pada 28 Oktober ini. Berkemngkinan selepas ini kita akan menyusun satu lagi program bersama Vice President Academic IKIP – En. Airul Amri, Programme Director SOIS – Ust. Rasyimi, Ust Muin dan beberapa lecturer SOIS yang lain. Insyallah.

6 buah kereta, tapi semuanya tak penuh. Teringat kenangan kita dulu-dulu masa tengah belajar. Selalu konvoi ramai-ramai. Seronoknya kalau semua ada, terasa kosong sebab ada korum yang tak terisi. Sungguh! Rindu.. Terima kasih pada yang dapat menghadirkan diri. Macam-macam perkongsian. Saya balik pun dengan motivasi. Alhamdulillah.

10.30 pagi, kami berkumpul di IKIP 5. Di pintu masuk terbentang banner “IKIP Idol”. Allah! Gelombang baru di IKIP. Apakah ini?? IKIP 5 sunyi sepi. Hari cuti, kan. Kera pun takde. Cuti juga agaknya. Cuma ada En. Rahim yang duk menghiburkan kami, macam dulu-dulu. Kebetulan dia bertugas hari itu.



Wasiat Dr. Mahyuddin di pejabat IKIP 5.

Asalnya plan nak jumpa ust Mahyuddin di rumahnya. Tapi disebabkan ust ada urusan di IKIP 5 pada hari itu, maka kami pun berkumpul di situ. Di pejabat sahaja. Muka ust semakin bulat. Makin bahagia agaknya. :p Sangat banyak perkongsian daripada Ust yang kami terima.

Kami bermula dengan setiap orang ditanya mengenai current activity masing-masing. Macam-macam lah yang keluar dari mulut. Kemudian ust menjelaskan sepatutnya 6 bulan sebelum pulang ke Malaysia kita sudah jelas dengan lorong mana yang akan kita pilih di Malaysia. Maksimum untuk berehat adalah selama 3 bulan sahaja. Kalau melebihi dari period tersebut, something wrong was happened.

Ada 3 pilihan hidup. 1) Bekerja. 2) Sambung belajar. 3) Full-time Relax.

1. BEKERJA

Bidang yang kita ceburi lebih menjurus kepada ‘policy maker’ dan bukannya ‘pelaksana polisi’. Contoh pelaksana polisi : yang bekerja di bidang marketing, sale, etc. Ramai orang boleh menjadi pelaksana polisi berbanding penggubal polisi. Dan biasanya graduan Timur Tengah lebih terdedah kepada teori ilmu dan hukum berbanding graduan di dalam bidang yang sama di Malaysia.

Maka, jawatan yang sepatutnya kita apply (bagi yang berminat untuk bekerja) adalah eksekutif atau penasihat atau pegawai shariah. Contoh : sekarang Suruhanjaya Sekuriti (SC) sedang mencari pakar di bidang Sukuk.

Jangan tertipu dengan jawatan kosong untuk ‘eksekutif kewangan’. Biasanya tawaran tersebut untuk bekerja di bidang ‘sale’. Kena capai tahap jualan tertentu dalam tempoh yang ditetapkan. Cukup bulan kena marah kalau tak capai target.


Cerita Pasal Resume

Semalam ust pesan untuk bawa resume bersama. Rupa-rupanya ust nak komen resume yang kita buat. Sebab peribadi seseorang boleh dibaca melalui tulisan dan cara dia mengurusnya.

[ I ] Cover Letter

Kalau mahu apply kerja, mestilah hantar resume. Namun kesilapan yang selalu dilakukan adalah tidak disertakan dengan ‘cover letter’. Boleh ditulis dalam bahasa Melayu. Lebih baik bahasa Inggeris.

Contoh tajuk : ‘Application for Shariah Post’.

Antara isinya, mesti dinyatakan kelulusan mana, pengkhususan apa dan hasrat untuk memohon jawatan apa. Kalau tidak, company tersebut akan serap di mana-mana bidang yang kosong.

Contoh : Saya ingin memohon jawatan penasihat shariah atau mana-mana yang berkaitan di syarikat tuan.

Pastikan resume di e-mailkan ke Human Resource (HR) dan bukannya cabang lain.


[ II ] Resume

Buat resume yang tersusun untuk memudahkan pembacaan majikan.
- Gambar boleh diletakkan di bahagian tepi.
- Susun maklumat di dalam satu row sahaja. Pembaca boleh scan terus ke bawah.
- Jika ada jadual, pastikan ada heading (kepala / tajuknya).
- Sebarang point yang melibatkan banyak tarikh, list kan yang latest dahulu.
- Boleh letak ‘expected income’ yang sesuai dengan bidang. (Biasanya diploma starting RM 1200, Degree RM1800 Master RM3000).
- Untuk bekerja, biasanya mereka tengok pengalaman. Jika tiada, mereka akan tengok extra-curricular activities (aktiviti ko-kurikulum) – antara ranking terawal yang akan diambil berat. CGPA tak pandang (jatuh ranking ke-10).
- Sertakan ‘refree’ – tempat rujukan. Tapi awas! Maklumkan dulu kepada tuan punya diri. Silap hari bulan, kalau dihubungi company mereka akan jawab ‘saya tak tahu saya adalah refree untuknya’. :p


[ III ] Follow up

Bagi sesiapa yang saje nak ‘test market’ (nak test dia ni laku atau tak), boleh hantar resume ke 10 company. Tapi peganglah betul-betul 4 daripadanya.

Cara follow up; selepas mail ke HR, selepas 2 minggu, jika tiada jawapan, call untuk dapatkan kepastian. Lebih baik sekiranya pergi sendiri ke company tersebut untuk ambil tahu perkembangan. Kesungguhan itu penting.

Biasanya, jika khidmat kita tidak diperlukan dalam masa terdekat, resume tersebut akan disimpan di dalam file company dalam tempoh 6 bulan. Kalau mereka nak pakai orang, file dibuka semula dan mungkin kita dipanggil. Namun, setelah tempoh 6 bulan, jika masih tiada jawapan, maka tiada lagi harapan untuk kita dipilih. Jadi, perbaharui resume anda dengan cara – hantar sekali lagi. Format yang sama pun tak mengapa.

Cerita Ust Din : 3 kali ust hantar resume ke IKIP.. 18 bulan tu!


Pilih kerja Kerajaan atau Swasta

Bagi yang berminat untuk kerja kerajaan, isi borang SPA 2 dan SPA 8. SPA 8 untuk Pahang, SPA 2 untuk Malaysia. Boleh pilih bahagian ekonomi atau perangkaan atau shariah, etc.

Untuk bekerja kerajaan punya 3 tapisan : Bertulis, verbal, dan kursus.

Biasanya yang dipilih adalah golongan pertengahan. Kata ust, yang dapat jawab semua betul atau banyak yang betul biasanya tidak ada harapan untuk dipilih. Sebab golongan ini biasanya ke bidang akademik.

Selain itu, boleh juga apply untuk bekerja dengan badan berkanun – bukan bawah kerajaan negeri, tapi ada kaitan dengannya. Contoh : Yayasan Pahang, di bawahnya Maahad Tahfiz Negeri.

Antara tempat yang boleh apply kerja : BNM, SC, IBFIM, ISRA.
Badan berkanun di Pahang : ASPA, PASDEC, YPPH.

2. SAMBUNG BELAJAR

Bagi yang berminat untuk sambung belajar, pilih untuk belajar full-time atau part-time. Sebaiknya jika pilih part time, pastikan waktu kelas disusun berdekatan supaya senang untuk ulang alik dari tempat kerja.

Ust sarankan untuk pilih coursework berbanding thesis. Lagipun graduan Timur Tengah memang kurang terdedah dengan methodologi penulisan dan research methodology. Jadi, pada awal-awal kelas (bagi yang pilih coursework) akan diajar method tersebut. Dan antara kelebihan lainnya, calon coursework boleh menghabiskan masternya dalam tempoh yang ditetapkan.

Gunakan waktu belajar Master untuk membina jaringan atau network. Ini kerana, jika kita ingin membuat phD kelak, kita bersendirian. Sekurang-kurangnya tempat rujukan dan kabel kita sudah berkembang. Sebab itu jika pilih coursework, sebaiknya pilih kelas bersama-sama dengan orang yang sedang bekerja. Boleh berkongsi pengalaman dengannya.

Pada sem pertama, setelah menerima supervisor, seharusnya terus berjumpa dengannya untuk kenal. Walaupun belum mula menulis, sebaiknya sediakan tajuk yang difikirkan untuk menulis sedari awal. Tak lah kelam kabut nanti.

Pilih universiti dan course yang sesuai. Bagi 1st class degree atau pelajar yang dapat ‘excellent’ dalam degree boleh terus apply phD tanpa Master. Cepat tapi lebih mencabar.


3. FULL-TIME RELAX

Ayat ust : duduk rumah, tunggu kena pinang.

Sungguhpun begitu, kalau betul lah pilih yang ke-3, janganlah lupakan terus perkara 1 dan 2 tadi. Sebab sampai satu tahap hidup bimbang kita akan menyesal dengan pilihan hari ini. Na’uzubillah.



Bersama PD SOIS, Ust Rasyimi di rumahnya.

Tiada apa aktiviti berat pun di rumah ust. Tapi ada makanan berat! :p Sekadar jejak kasih bersama ust. Macam-macam cerita keluar, macam-macam gambar ditunjuknya. Maklumlah, tahun ini ust ke Jordan 2 kali.

Dengar cerita junior di Jordan dapat RM1K seorang, menumpang tuah. Belum lagi ++ duit lain. Senyap-senyap je ye.. ^_^ Duit persatuan dah bertambah kan. Alhamdulillah. Bolehlah terbitkan dah artikel ekonomi yang kami tinggalkan dulu!  - siri 1. Korang sambung lah siri 2.

Ust kata : Takde pun 2nd batch ni yang hantar resume ke IKIP. Takde ke yang nak mengajar SOIS?? – DMI dan DFI sekarang ditempatkan di IKIP 1. Bulan 12 ni Insyallah ada 2 orang lecturer Master dari YU yang akan start mengajar di IKIP 5.



Bersama Lecturer Tersayang, Ustzh Husna.

6 biji kereta bergerak ke Casa Brilliat lama. Lepak di restoran berdekatan.

Ustzh makin jelita. ^_^ Kami sembang-sembang santai je, tapi berisi. Macam-macam topik yang disentuh. Pasal cita-cita, dakwah, investment, etc. Katanya best kerja di UMP. Lebih-lebih lagi bila dapat mengajar non-Muslim student. Boleh berdakwah kepada mereka juga. Walaupun 1 tempat dengan Ust Kamil tapi dah jarang jumpa. Masing-masing busy.

Sungguhpun begitu, kelebihan di IKIP; kita boleh close each other. Betul! Kita sangat bertuah ada lecturer seperti mereka.


Wallahu’alam.

Cukuplah sekadar di sini perkongsian ini. Biar semua dapat rasa apa yang kami rasa tempoh hari. Nak cerita perihal yang sama dekat setiap orang tak larat lah pula. Maka, inisiatif ini saya ambil bagi semua dapat manfaatnya. Seronok kalau semua ada. Tapi nak buat macam mana kan, memang susah.

Dah macam tulis laporan lah pula. Teringat kerja-kerja Setiausaha di Jordan dulu. Tu lah, dulu malas buat kerja.. :p

Ok. Akhir kata, moga dapat bersua dalam waktu terdekat ni. Yang penting – kita konvo sama-sama 13nov ni! C ya..

p/s : Perkara berbangkit : Alumni IKIP-Yarmouk. (Bila nak meeting?? Haha) Gathering setiap 5 tahun k! ;)


-Mukhlisah Mardhiah-

3 comments:

.:Masyi:. said...

coretan yang bermanfaat besar untuk generasi masa depan seperti kita..

hearttracker said...

thanx for the information. sgt berguna utk kami d cni. miss sume snior gk. juz take a good care all of you. nti ktorg sume blek,leh alumni sme2 ^^

Mukhlisah Mardhiah said...

ensha Allah..
bis salamah..