September 12, 2011

Postgraduate in IIiBF (IIU Inst. of Islamic Banking and Finance) & English Special Class



Main Auditorium IIiBF, Jalan Damansara


Bismillah..

Untuk info kesuluruhan dan objektif Master in IBF (MIBF), klik di sini.
atau, info lebih lanjut bersama dengan senarai subjek, klik di sini.

Senarai 'Tuiton fee' for MIBF, klik di sini.

Untuk permohonan 'postgraduate' (master / phd) di IIUM, klik di sini.

Untuk melayari webpage IIiBF, klik di sini.


Nasihat 1 : Bahasa Inggeris.

Tidak menjadi masalah jika anda tidak mempunyai mana-mana sijil bahasa Inggeris (MUET tidak diambil kira). Namun, masalah seterusnya akan berlaku. Maka,

Strategi 1 : Ambil salah 1 dari exam berikut sebelum membuat permohonan postgraduate ke IIUM, dan pastikan result anda memenuhi syarat;
1. Test of English as a Foreign Language (TOEFL), >550.
2. Test administered by the International English Language Testing Services (IELTS), band 6>.

Sijil ini laku dalam tempoh 2 tahun.


Strategi 2 : Apply postgraduate macam biasa (tanpa sijil English), study hard + smart, datang register di IIUM, dan keesokan harinya ambil;
- IIUM English Placement Test (EPT)

..pastikan anda berjaya memperoleh Band 6 ++ (overall band).. [terdiri daripada Reading & Writting Section].

JIKA TIDAK BERJAYA, tidak mengapa. (namun tempoh belajar anda akan jadi lebih panjang, sebab kena extand 1 semester -atau sampai PASS English exam, tempoh diberikan ; 2 tahun- baru boleh register any master course).


Plan no. 3 : Register Special Language Class di CELPAD (Centre for Languages and Pra-University Academic Development). -ala2 markaz lughah-

Info lanjut, klik di sini.

Fee : RM600.00 ++ (kena tambah lah).
Period of study : 1 semester.
Credit hour : 10 hours. (!)

..Study smart.. Nanti bila ambil exam, make sure band 6 or above.
Kalau dapat, tahniah! dah boleh register courses.
Kalau tak lepas lagi, masuk lah CELPAD untuk 1 sem lagi.. (na'udzubillah).



Nasihat 2 : Enrolment.

Datang untuk register di IIUM, Gombak.
Pastikan registeration fee and yuran 1st sem sudah dibayar terlebih dahulu melalui bank in / inter-bank / online banking. Cash tidak diterima.
Kalau belum bayar?? - boleh juga datang terus, tapi staff akan minta kita ke bank Muamalat (IIUM Branch), kemudian beratur panjang untuk selesaikan urusan tersebut, baru boleh go on register.

1 lagi, print out borang medical check-up daripada Student Booklet IIUM (klu takde call mereka and minta, nanti akan di e-mail kan). Then pergi ke HOSPITAL KERAJAAN sahaja untuk settlekan check-up. X-ray tak pe la kat mana2 pun. Kalau buat check up di klinik or hospital swasta, rejected, bazir duit.

Berikut merupakan checkpoint list yang mesti dilalui bagi menyelesaikan seluruh registration process;
1. Pre-Registration and Checking of Documents
- Payment Slip / Scholarship Letter
- Original doc for verification

2. Verification Documents
- Degree & Transcript & Other related doc.s

3. Deferment (ONLY for Defer Student)

4. Finance Division
- Settlement of Registration Fees
- UIAM Student Acc : 1407-0000005-71-9 - Bank Muamalat

5. Matriculation

6. Issuance of pin number
- To enable you to do online course registration
- To enable you to log in to Student's Portal

7. Hostel / Mahallah Registration (if any)

8. IIUM Health Centre
- X-ray and Medical Check-up report from government hospital.

9. Postgraduate Student Affairs
- To collect student's kit
- To collect all information about PG studies
- To submit Financial declaration & survey form

10. Temporary Matric Card
- Provide 1 passport pic.

11. IIUM Smart Card

12. Information Technology Division (ITD) Smart Lab
- Activation Pin Number ++

...Dah habis semua ni, baru senang hati, terpulang lah nak jalan ke mana..
Welcome to IIUM ~ Garden of Knowledge and Virtue!

But normally, 2nd day after registration, if you don't have any IELTS certified for Band 6 and above, you need to sit for English Placement Test (EPT) or and APT (Arabic), depend on your offer letter. Best of luck!

Master prog.s don't have ta'aruf or Orientation week like Undergraduate students do. But we just have ta'aruf by divisons at IIUM or from our Kulliah as stated in timetable given during enrolment.




Nasihat 3 : Pre-requisite courses

Tak sure universiti lain ada subjek2 pre-requisite ni juga atau tidak.

Daripada transkrip degree kita tu, mereka akan scan dan match kan dengan program master yang kita nak ambil. Sekiranya ada beberapa subjek yang sepatutnya kita ambil sebelum ni (yg basic lah), tapi kita tak ambil, maka, sebelum daftar master courses, UIA mewajibkan kita untuk ambil pre-requisite courses ni dulu. Belajar rajin-rajin sampai lulus, baru boleh daftar master courses. Pemarkahan = A / B / Fail.

Like me, myself.. daripada transkrip dergree in shariah, islamic econ n banking yang dah belajar dulu, saya just kena ambil 2 lagi subjek finance. sebab dulu kurang belajar subjek finance. Setengah student ada yang kena ambil sampai 5 subjek, It's depend.

Klik di sini untuk melihat senarai pre-requisite courses for IIiBF yang boleh jadi kena lengkapkan.. http://www.iium.edu.my/iiibf/programmes-courses



Wallahu'alam..

Sharing from,
Sis Mardiah Shaharum
IIUM PG Student,
Sept 2011 intake.

(lama nya artikel ni ambil masa utk di post. aasif) + edited on nov'11

3 comments:

niey said...

nk entry kawen! hehe

Anonymous said...

i think its better if you use english or make a translation..as we are an international students could find out what we want..by the way, i already ask fr local student to translate your page..hehe and thanks a lot for the information. allah yjzak

SofiyyurRahman said...

Salam. Nak tanya, ada biasiswa tak ditawarkan utk Master di IiBF?