July 9, 2010

Ahleen Ya Suria..

Bismillah.

Ahleen Ya Suria..

Alhamdulillah. Akhirnya hajatku dan sahabat untuk sampai di bumi Syam, Syria sebelum pulang ke Malaysia dikabulkan Allah. Walaupun mengikut perancangan asalnya, Yemen lebih menjadi pilihan. Kota Damsyiq, atau asalnya dari kalimah Dam Syaqiq (darah saudara kandung), merupakan antara kota tertua di dunia. Masakan tidak, selepas pertemuan semula Adam dan Hawa di bumi, di sinilah tempat mereka membesarkan Qabil dan Habil yang akhirnya membawa kepada peristiwa pembunuhan manusia yang pertama, di atas Jabal Qasiyuun.

“Jikalau ingin belajar bahasa Arab, belajarlah di Syria. Jikalau ingin belajar kitab, menuntutlah di Yemen”, begitulah kata-kata seorang teman sebelum kami ke sini. Atas sebab ketidakstabilan politik Yemen pada ketika itu, maka kami lebih cenderung memilih Syria, disamping kos ke sini dari Jordan agak murah, hanya menggunakan jalan darat berbanding ke Yemen perlu menggunakan jalan udara.

Inilah Kota Dimasyq yang disebut-sebut ramai manusia, kota yang punya 7 pintu masuk. Kota ini juga pernah menyaksikan kegemilangan pemerintahan Bani Umayyah. Lihat sahaja Masjid Umawi yang gah terbina di tengah Damsyiq dan Halab, bukti kemegahan Islam pada suatu ketika dahulu. Rasulullah juga pernah menjamin keamanan kota ini.


Hari Pertama dan Kedua

Alhamdulillah, kami sempat melewati sekitar Homs dan Dimasyq, menziarahi maqam para sahabat dan ahli Bayt Rasulullah. Antaranya :

1) Saidina Khalid Al-Walid
2) Abdul Rahman ibn Khalid, anak Saidina Khalid Al-Walid
3) Saidina ‘Ubaidillah ibn Umar Al-Khattab
4) Umar ibn Abdul ‘Aziz, di Homs
5) Syeikh Khalid an-Naqsyabandi
6) Ibn ‘Araby
7) Saidina Mu’awiyah ibn Abi Sufyan
8) ‘Abdul Malik ibn Marwan
9) ‘Abdullah ibn Ummi Maktum
10) Syeikh Muhammad Badruddin Al-Hasany, muhaddith
11) Ummu Habibah, isteri Rasulullah
12) Ummu Salamah, isteri Rasulullah
13) Saidina Bilal bin Rabah, muaddzin Rasulullah
14) ‘Aus as-Saqafi
15) Abi Abdullah Muhammad bin Abu Bakr
16) Sultan Mahmud Az-Zanki, (mimpikan Rasulullah ketika jasad baginda ingin diculik 2 Yahudi)
17) Abu Hurairah R.A
18) Umar ibn Abdul ‘Aziz, di Halab
19) Maqam Arba'in, peristiwa Habil dan Qabil

Di sesetengah tempat, keadaan agak menyesakkan, khususnya di kawasan yang didiami oleh puak Syiah. Sesekali anak mata terleka melihat gerak geri mereka yang agak berbeza daripada kebiasaan. Responnya cukup sekadar memandang sesama kami, kemudian tersenyum.

Sepanjang pasar yang agak sesak juga terdapat banyak maqam orang-orang soleh. Bak kata Arab, “ ‘Aady..” (biasalah..).. Di sini memang begitu. Di Mesir juga begitu. Baru 2-3 langkah perjalanan, bersua lagi dengan maqam yang seterusnya. Setengahnya terpelihara, setengahnya seolah-olah diabaikan.Hari keempat

Alhamdulillah, mengikut rombongan Kak Sarah dan family, sempat juga kami menziarahi Ma’lula, Homs, Hama dan Halab. Antaranya :
1) Laluan lari Nabi Isa, di Ma’lula (kawasan kependudukan Nasrani)
2) Masjid Khaleed al-Waleed, di Homs
3) Kincir air, di Hama
4) Qal’ah Salahuddin dan Suqq, di Halab

Walapun hanya menziarahi beberapa tempat, namun disebabkan jarak satu tempat dengan tempat yang lain agak jauh, perjalanan kami yang bermula selepas Subuh itu berakhir pada jam 1 pagi. Sungguh-sungguh meletihkan.


*********

Masyarakat Arab Syria punya dialek percakapan yang lebih lembut berbanding masyarakat Arab di negara selainnya. Bahasa Arab Fushah juga lebih diterima dan digunakan berbanding bahasa Arab ‘Ammy (pasar). Setakat ini, tidak pernah lagi saya menjumpai orang Syria yang tidak pandai berbahasa Arab Fushah, sebagaimana saya menjumpainya di banyak tempat ketika di Jordan. Alhamdulillah.

Bercerita mengenai reka bentuk rumah masyarakatnya juga sangat unik. Pokok di dalam rumah??, biasalah.. dan biasanya panorama ini hanya terdapat di ‘Bayt ‘Araby’ (rumah lama Arab). Sesetengahnya pula punya sudut yang tidak beratap, menadah cahaya matahari terus dari langit. Unik.

Semoga dengan hari yang berbaki ini, saya dapat bertemu lagi dengan perkara yang tidak mungkin saya akan menjumpainya di Malaysia. Entah bila lagi akan menjejaki Dataran Syam ini..

Wallahu’alam


Mukhlisah Mardhiah
06 Julai 2010 (Selasa)
6.48 am
Rukn Deen, Jamiah Abu Nuur.


p/s : -Petang semalam ketika berjalan di area Bramkeh, saya ternampak ukuran suhu ketika itu adalah 53 darjah celcius. Benarkah???
- Maaf kepada kawan-kawan atau saudara mara (atau keluarga angkat, dan sesiapa yang menanti) yang tak sempat dimaklumkan tentang kelewatan kepulangan kami ke tanah air..

6 comments:

azlanshah | nabeeskhan said...

Bittaufiq!

Mukhlisah Mardhiah said...

wa iyyakum...

p/s : mabruk atas pencalonan..

Fakeh said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

(a) SIFAT 20 - http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
(h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

FAKEH KHALIFAH SAKA

niey said...

dik mard.....
sedang2 ngntuk buat kerja ofis nie nk segarkan mata bacalah blog dik mard, terbaca pasal syam nie...

diam-diam mata bergenang, ada aliran halus keluar...sungguh! rindu sangat-sangat pada syam dan kehidupannya..moga boleh kesana kembali

saya rindu pada debu kota itu!

Mukhlisah Mardhiah said...

aini : rindu pada debu kota?? suruh la sape2 kirimkan debu2 itu! ;)

..ya allah.. daaiman ushaarik ma'ahum 'an qissatina fi Syam~~

niey said...

nak minta siapa kirimkan? eh, ita dh balik singapore, shahadah abu nur kita tak tahu beritala...huhu
nnt try contact ita yea...:)

moga-moga boleh debu2 syam melekat pada tudung lagi...hehe