March 21, 2009

AMALAN FITRAH MANUSIA..

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum Warahmatullah..

Dah lama tak post. Entry kali ini cadangnya nak share ilmu – apa yang dapat masa kulliah Tafaqquh. Untuk makluman, Kuliah Tafaqquh (Akhawat) di sini diadakan pada setiap hari Jumaat, kalau tak jam8.00pg, 12.30tgh (lepas Jumaat). Manfaatnya – tak yah cakap la, memang banyak.. So, rugi la buat sesiapa yang tak pernah datang/tak datang tafaqquh. Tak sampai setahun lagi ana dan sahabat satu batch duduk di madinah Irbid ni, tapi Alhamdulillah dah berkesempatan ceduk banyak ilmu (walaupun tak cukup lagi).. Tahniah buat Biro Pembangunan Rohani, PERMAI. So far dah sempat mendengar kupasan mengenai bab puasa, haji, hadis, munakahat, ibadah – yang tengah berlangsung sekarang.

So…

BAB FITRAH…

Kitab rujukan ; Syarah el-Muqaddimah el-Hadhramiyyah,

Syeikh Abdullah ibn Abd Rahman Bifadhl el- Hadhramy (mazhab Syafi’e)

Indahnya Islam. Hadirnya ia mengajarkan segalanya kepada ummat manusia, dari sekecil-kecil perkara sehinggalah kepada sebesar-besarnya – daripada adab masuk tandas, sehinggalah adab memerintah Negara. ‘Adzeem. Benarlah Islam itu Ad-Deen – way of life..

1. Disunatkan bersiwak (berus gigi) dalam setiap hal, khususnya ketika wudu’, solat – Bukhari (887), membaca al-quran dan hadith, serta berzikir. Juga disunatkan ketika memasuki rumah – Bukhari (591), bangun dari tidur dan sebelum tidur.

Dikatakan, makruh bagi orang yang berpuasa untuk bersiwak selepas Zohor - . Dan hendaklah orang yang bersiwak itu menggunakan benda yang kesat, selain daripada jarinya. Yang paling utama adalah ‘kayu Arak’ – macam kayu sugi tu..

Selain itu, diajarkan juga cara untuk menggosok gigi, iaitu dimulai dengan lintangan gigi (gosok dari atas ke bawah). Start belah kanan dulu, bawa ke tengah.. Then, kiri pula, bawa ke tengah. (dapat tak ni??) Kenapa makruh gosok melintang?? – sebab nanti gusi luka, mudharat pula. Lain pula halnya dengan lidah, disunatkan gosok lidah secara menengak – Muslim (592).

p/s; Nampak tak indahnya Islam?? Kalaulah orang yang mula-mula mencipta ‘berus gigi’ tu Muslim, dan niat kerana Allah, mesti banyak pahala dia. Nurse yang ajar gosok gigi masa darjah satu tu pun sama.. Banyangkanlah, semua manusia kat dunia ni guna berus gigi. Subhanallah.


2. Disunatkan meminyakkan rambut. Tapi bukanlah sepanjang masa. Sebaik-baiknya selang sehari. Barula umat manusia ni nampak umat Islam ni kemas je.

3. Disunatkan bercelak secara witir (bilangan ganjil). Saranan ini lebih ditujukan kepada orang lelaki. Sebab orang perempuan yang bercelak termasuk dalam katogari menampakkan perhiasan, kecuali dengan sebab nak mencerahkan penglihatan. Tapi, pakai tu biarlah berpada-pada. (kat rumah lain cerita..)

4. Disunatkan memotong misai, sehingga terlihat merahnya bibir.

p/s; Ust Mahadi kata; cuba bayangkan kalau misai orang tu panjang.. Setiap kali nak makan kena selak misai dulu. Tak ke payah tu..

5. Disunatkan memotong kuku. Afdhalnya hari Khamis, atau Isnin, atau Jumaat.

Cara nak potong; Dimulakan dengan tangan sebelah kanan dulu – jari telunjuk, jari hantu, jari manis, jari kelingking, akhir sekali baru ibu jari. Selepas itu, baru beralih ke tangan kiri – bermula dengan jari kelingking, jari manis, jari hantu, jari telunjuk, akhir sekali ibu jari. Manakala jari kaki dimulakan dari jari kelingking kanan – straight ke jari kelingking kiri.

P/s; Sebenarnya tak de hadis pun mengenai cara potong kuku ni. Tapi, ulama’ just susun macamni.. – Tangan paling mulia; tangan kanan, Jari paling mulia; jari telunjuk, Tangan kiri pula; sebaik-baiknya ke kanan. Wallahua’lam.

6. Disunatkan mencabut bulu ketiak dan menghilangkan bulu ari-ari.

Sebaiknya jangan dibiarkan melebihi 40 hari – sangat-sangat ditegah.

7. Disunatkan menyimpan janggut.

8. Disunatkan menginaikan uban dengan warna kemerah-merahan dan kekuningan. – Bukhari (166)

Haram mewarnkan dengan warna hitam, kecuali ketika menuju ke medan perang. Hal demikian untuk menampakkan kemudaan tentera-tentera Islam.

9. Disunatkan bagi perempuan yang sudah berkahwin menginaikan tangan dan kakinya.

Macamana pula dengan perempuan yang belum berkahwin?? – termasuk dalam bab menampakkan perhiasan.

P/s; So, cover-cover la kalau pakai tu. Tak perlu la nak menzahirkan sangat. Cuma situasi di Malaysia telah menjadi adat dalam kalangan masyarakat Melayu.

10. Makruh potong rambut (membotakkan) separuh daripada kepala.

Contoh senang; rambut Trojan.

P/s; pernah je Nampak orang lelaki / kanak-kanak lelaki yang tak de rambut, tapi tiba-tiba je ada ekor kat hujung kepala.. hurm..

11. Makruh cabut uban dan janggut. – Bukhari (5892), dan Muslim (600)

Sebab uban adalah cahaya orang mukmin.

P/s; tapi kalau mak suruh cabut uban janganlah marah mak pula. Sebab bukannya haram.. Cuma ditegah – makruh.

12. Makruh berjalan dengan satu sepatu – hadis bukhari (5855), dan Muslim (5496)

13. Makruh pakai kasut dalam keadaan berdiri.

Maksudnya; kasut yang memerlukan kita duduk untuk pakai. Contoh; kasut bertali, dsb. So, kalau pakai selipar, tak perlu la duduk.. :p

Wallahua’lam

Semoga ada manfaatnya.

- Bahagialah umat manusia, jika hidup berlandaskan ketetapan Allah..

Mukhlisah Mardhiah

21 Mac 2009 – 9.15 pg

Irbid, Jordan

3 comments:

alfansuri said...

salam perjuangan..mabruk alaik, entry kali ni cam santai tapi penuh bermakna..suka baca ( tergelak pun ada )..mumtaz..trs menitiskan tinta hingga ke titisan terakhir.

mukhlisah said...

salam.. prof. er, tergelak?? part mana yg klakar sangat tu.. - dlm banyak2 benda kat dunia ni, apa sangatla pengetahuan kita.. tapi moga pengetahuan yg sikit tu la bermanfaat utk diri dn insan lain.. insyallh.. sama2 berkongsi..

arebichan said...

salam kak mar. ni nabilah ni, dak sakan :p

akak2, nk tanye, asl makruh pakai kasut berdiri? mintak tlg hurai? :D

btw, sy link blog akak ye? tq :)